Door: Peter Joosten

3D bioprinten. Hoe ver is deze technologie? Worden in Nederlandse ziekenhuizen al organen zoals een hart, lever, oren of nieren geprint? In februari organiseer ik voor Permanent Beta de meetup over 3d bioprinten en regeneratieve geneeskunde.

Organen printen

Hoe lang duurt het nog voordat chirurgen een nieuwe neus kunnen printen of voordat onderzoekers een exacte kopie van mijn hart uit de printer kunnen halen? Dit gaat snel, maar ook weer niet zo snel als je wellicht verwacht (en hoopt).

Rond 3D bio printen zijn namelijk nogal wat aspecten van belang: het materiaal (kunststof of lichamelijk weefsel zoals kraakbeen en vetstamcellen), het ontwerp (wat moet er geprint worden), de printer zelf en de patiënt zelf natuurlijk. Tijdens deze meetup komt dit allemaal aan de orde.

3D printen. Maar dan weefsels?

Revolutie in het productieproces

3D printen is al langer bekend. 3D printen is één van de technologische trends die leidt tot Singularity, de samenballing van allerlei technologie die elkaar weer versterken. Experts zeggen dat 3D printen leidt tot een revolutie in het productieproces. Je bent immers niet meer afhankelijk van modellen en maten die per se op grote schaal geproduceerd moeten worden. Of denk aan transport. Als ik thuis mijn schoenen kan printen, dan hoeven die niet meer met een boot uit China te worden vervoerd.

Hoe werkt 3D printen? Grondstoffen worden gesmolten en worden laag voor laag geprint. Daardoor kun je dus ook unieke (en complexe) vormen en maten maken. Zelf heb ik ook al een keer wat producten uit een 3D printer gehaald.

Ok, dat klinkt mooi. Maar is het daarmee ook mogelijk om weefsels en organen te printen? Een beetje gekscherend: wanneer kan ik mijn nieuwe lever via internet bestellen?

Expert 3D bioprinten

Na een introductie van mij over het biohacking en 3D bioprinten geef ik het woord aan Ernst Jan Bos. Ernst Jan werkt als arts-onderzoeker bij het MOVE Research Institute en het VUmc in Amsterdam. Hij kwam in 2013 uitgebreid in het nieuws met zijn project om een 3D printer te kopen.

Met die printer zou het mogelijk worden om oren te printen voor brandwondenslachtoffers. Ernst Jan plaatste hiervoor een oproep op een crowdfundingplatform. Voor dit project werkte hij samen met het VUmc en de Brandwonden Stichting.

Thema’s van de Meetup

Dit zijn de thema’s van de meetup. Na mijn introductie gaat Ernst Jan vertellen over onder meer:

  • Wat is regeneratieve geneeskunde?
  • Hoe is het crowdfunding project verlopen?
  • Hoe zet het VUmc de 3D bioprinter nu in?
  • Welke vormen zijn er binnen 3D bioprinten?
  • Kunnen we kunststoffen inzetten om te helpen bij regeneratieve geneeskunde?
  • Hoe ver is de technologie om echt lichamelijk weefsel te printen?
  • Voorspelling: wanneer kunnen we een menselijk hart printen?

Als jij nog iets specifieks wil weten over 3D bio printen, laat dan een reactie achter!

Kom je ook?

Kortom, 3D bio printen kan de gezondheidszorg radicaal veranderen. Kom je daarom ook op de Meetup?

  • Aanmelden voor de bijeenkomst gaat via deze link: Meetup biohacking. Doe dit wel, dan weten wij hoeveel mensen er ongeveer komen.
  • Na afloop schrijf ik een verslag over hoe het was en wat ik heb geleerd.

Leeslijst

Wil je meer weten over biohacking? Eerder schreef ik deze artikelen over dit thema: