Hoe de wereld er dan uitziet weet natuurlijk niemand. Wel hebben we een mooie poging gedaan bij een Permanent Beta Event bij Xcellent.

Onderstaand blog is geschreven door Eva Schouten van Admium:

Dinsdag 25 maart vond een inspiratiesessie bij Xcellent plaats met als thema ‘Hoe ziet de wereld eruit in 2020?’.  Peter Ros, Jan-Henk Bouman en Martijn Aslander namen de aanwezigen mee in een wereld van technische snufjes en nieuwe inzichten voor de toekomst. In dit blog een terugblik op de inspiratievolle middag.

Aanwezigen inspiratiesessie

Singularity

camerapilJan-Henk Bouman trapt zijn verhaal af met een aantal pakkende voorbeelden van nieuwe technieken. Zo noemt hij de hamburger van kweekvlees, want waarom zou je nog dieren slachten als we zelf vlees kunnen kweken? Daarnaast noemt Jan-Henk het exoskelet, een uitwendig skelet dat je helpt met het tillen van zware dingen. De volgende stap van dit skelet is dat het aangestuurd kan worden via je hersenen. Ook noemt hij de camerapil, een pil waarmee de binnenkant van je lichaam te bekijken is met een camera. De pil kan stoffen op het moment dat het nodig is loslaten, zodat het direct op de juiste plek aanwezig is. In 2020 komt Renault met een chauffeurloze auto, wat blinden de mogelijkheid geeft om te autorijden. Al met al vindt Jan-Henk het prachtig wat er op dit moment allemaal technisch mogelijk is.

We kijken nog een stukje verder, 2040, het moment van ultieme singulariteit. Dit houdt in dat technologie steeds verder ons lichaam binnen dringt. Exponentieel groeiende technologieën versterken elkaar, wat zal leiden tot radicale innovatie in de wereld. We zien het nu al in de voorbeelden die Jan-Henk noemt, technologie zal oplossingen voor problemen bieden. Singularity houdt ook in dat technologie en mens steeds meer één worden, totdat ze op een bepaald punt niet meer te onderscheiden zijn.

Technologie wordt als ons,
krijgt informatie over ons,
zit tussen ons,
komt in ons!

Bekijk een deel van het verhaal van Jan-Henk:

Quantified Self

Peter Ros komt met een aantal interessante voorbeelden, waarvan we misschien denken dat het allemaal toekomstmuziek is, maar veel hiervan kan je nu al gebruiken. Hij vertelt over de beweging ‘Quantified Self’ (QS). QS houdt zich bezig met de toenemende mate aan technologie die wordt geïntegreerd in ons leven. Met deze technologie kunnen we informatie verzamelen over onszelf en hiervan leren.

Lumo BackPeter heeft tijdens zijn verhaal een band om zijn middel, eenLumo Back. Hiermee wordt hij gecorrigeerd door een kleine trilling in zijn rug op het moment dat zijn houding niet goed is. Ook vertelt hij over de Scanadu, een apparaatje waarmee je zelf vitale lichaamsfuncties meet zoals je hartslag, lichaamstemperatuur, bloeddruk, zuurstofniveau en ademhaling. Al deze informatie kan je met een app verzamelen op je smartphone. Voor veel situaties is een bezoekje aan de dokter daarmee niet meer nodig. Of je geeft je dokter zelf alle informatie die hij/zij nodig heeft om je verder te kunnen helpen. Een gevolg van dat mensen zelf hun data online opslaan (Big Data) geeft de wetenschap veel meer kennis. Er is meer data beschikbaar dan dat er vroeger uit het lab moest komen, waardoor het betrouwbaarder wordt.

Sensoren

Peter RosPeter vertelt ons over de mogelijkheden van sensoren. Door nieuwe technologieën kan een product tegenwoordig op verschillende manieren bediend of aangestuurd worden. Via beweging van je arm, vertaalt Myo je beweging naar de digitale wereld. Met deze armband kan je de activiteit in de spieren van je arm gebruiken om draadloos de controle van je computer, telefoon en andere apparaten te beheren.

Maar het kan nog veel gekker, zo vertelt Peter. Er is namelijk ook al een techniek om alleen maar te hoeven denken dat iets moet bewegen en het gebeurt, door middel van een zogenaamde ‘brain-computer’.

Brain Computer

Bekijk een deel van het verhaal van Peter:

The power of leaderless organizations

thestarfishandthespider

Martijn Aslander vertelt over hiërarchische structuren in organisaties. Deze worden langzaamaan vervangen door flexibelere netwerkmodellen. Hij noemt het boek ‘The Starfish and the spider’, waarin de kracht van  netwerken duidelijk uitgelegd wordt. We leven nu in een kenniseconomie en in een informatiemaatschappij. Kennis en ideeën worden in onze economie steeds belangrijker. Dit betekent dat we al lang niet meer met onze handen werken, maar met ons hoofd. Onze modellen zijn alleen nog lang niet ingericht op werken met ons hoofd.

Als je een spin door midden hakt is hij stuk, maar wanneer je een zeester door midden hakt groeien er weer twee helften aan en heb je twee zeesterren.

Aanwezigen inspiratiesessie

Martijn gebruikt het boek met de metaforen van de spin en de zeester om uit te leggen dat traditionele bedrijven het steeds vaker verliezen van netwerken zonder leiders. Dit is precies wat er met de muziekindustrie gebeurd is. We leven in een samenleving waarin we gemakkelijk kunnen digitaliseren. Iets kan oneindig worden gekopieerd zonder meerkosten. Een mooi voorbeeld van deze verandering is Kickstarter. Kickstarter is een website voor crowdfunding. Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. Iemand met een idee biedt het project aan op Kickstarter en vermeldt het bedrag dat hij/zij nodig heeft erbij. Iedereen kan via Kickstarter investeren in het project. Veel particulieren investeren zo een klein bedrag, om zo tot het totale bedrag voor het project te komen. Er is inmiddels zelfs al 1 miljard dollar opgehaald met Kickstarter projecten. 

Dit is iets wat nú aan de hand is, niet morgen. Iets wat eerder heel complex en duur was wordt door deze ontwikkelingen toegankelijk gemaakt.

Martijn Aslander